Ελληνικά English
Οι Μηλιές, σε απόσταση 28 χιλιομέτρων από το Βόλο, είναι ένα ακόμα κεφαλοχώρι του Πηλίου. Μεγάλο χωριό με 1500 περίπου μόνιμους κατοίκους αλλά και πολλούς επώνυμους και ανώνυμους τακτικούς επισκέπτες, απλώνεται μέσα στο καταπράσινο τοπίο του Μηλιώτικου ρέματος. Ταυτόχρονα, κουβαλά ένα σπουδαίο μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν και είναι τόσα αυτά που πρέπει να δει κανείς που γίνεται τελικά ένας από τους πιο σημαντικούς προορισμούς για τον επισκέπτη του Πηλίου.
Πατρίδα του Aνθιμου Γαζή και άλλων διδασκάλων του Γένους, τόπος όπου ιδρύθηκε η περίφημη Μηλιώτικη Σχολή με τη, σωζόμενη μέχρι σήμερα, Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών.
 

Θα δείτε:

Καλοδιατηρημένα αρχοντικά και καλντερίμια που "χτενίζουν" όλο το χωριό. Σημαντικό το ιστορικό καλντερίμι που συνδέει την πλατεία με το σιδηροδρομικό σταθμό. Ανοιχτές και σκεπαστές κρήνες με τρεχούμενα νερά, εκκλησίες και γραφικά ξωκλήσια, μηλιές, ελιές και καστανιές καθώς και όμορφους σπιτικούς κήπους
Τη Δημόσια Βιβλιοθήκη Μηλεών όπου φυλάσσονται πάνω από 3.500 χιλιάδες τόμοι σπάνιων βιβλίων, χειρόγραφα, επιστολές, όργανα διδασκαλίας της Μηλιώτικης σχολής καθώς και η σημαία της επανάστασης που ύψωσε ο Άνθιμος Γαζής.

Το Λαογραφικό Μουσείο, μια σημαντική λαογραφική συλλογή για τη λαϊκή τέχνη, τις φορεσιές και τα παραδοσιακά επαγγέλματα.

 

 

Το Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών & Αγίων Πάντων με τις κατασκευαστικές καινοτομίες και την πολύ ιδιαίτερη αγιογράφηση.

Το σιδηροδρομικό σταθμό του Μουτζούρη και τη σιδερένια γέφυρα, τεχνολογικό επίτευγμα των αρχών του 20ου αιώνα, κατασκευής Εβαρίστο Ντε Κίρικο.

Κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό, το μνημείο των πεσόντων.
Το Ναό του Αγίου Νικολάου όπου βρίσκονται οι τάφοι των 3 Διδασκάλων του Γένους, Άνθιμου Γαζή, Γρηγορίου Κωνσταντά και Δανιήλ Φιλιππίδη.
Λίγο πιο κει, το Γυμνάσιο Μηλεών που χτίστηκε στη θέση που βρίσκονταν η Μηλιώτικη Σχολή και από κάτω, το στάδιο με τις αμφιθεατρικές κερκίδες.